Mam 16 lat i 29.czerwca zabieg usuwania zatrzymanej 8mki. Chcialabym sie dowiedziec co mnie czeka. Poczawszy od znieczulenia az po szycie. Przesylam zdjecie rtg tego zeba.
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
dlutowanie 8mki.
Zwiń
X
-
1) Podpisanie zgody na zabieg (przez opiekuna)
2) Znieczulenie
3) Nacięcie dziąsła
4) Zniesienie (rozwiercenie) kości nad zębem
5) Dłutowanie zęba, lub rozwiercenie zęba gdy nie można wydłutować w całości
6) Wyłyżeczkowanie zębodołu - toaleta rany
7) Opatrunek (z lub bez zaszycia)
Później - usunięcie szwów oraz wizyta kontrolna (gdy lekarz tak zadecyduje)
-
6 była ukruszona dość znacznie, umieszczono w niej tlenek cynku następnie plombę światłoutwardzalną potem pojawił się niemiły zapach który wyczułam. Usłyszałam od dentysty "cement wszedł w dziąsło" kolejny tlenek cynku i ponowne plombowanie. Po kilku miesiacach dalej ten zapach i na dodatek ból tak jakby kości pod zębem. Otwarcie zęba, diagnoza zgorzel, rtg, antybiotyk i skierowanie do chirurga na ekstrakcje bo korzenie były poskręcane. Po usunięciu u chirurga który nawrzeszczał na mnie i puścił do domu z krwotokiem mam już naprawdę poważne obawy przed wyrywaniem kolejnych zębów
Komentarz
-
od strony pacjenta powiem że to nic strasznego, ja swojej ósemki nie miałam praktycznie wogóle odrobinka na wierzchu urkruszona została a reszta w dziąśle i do przeżycia, wszystko w znieczuleniu przecież - może to nie miłe uczucie jedynie szarpania ale na pewno nie ma bólu