To twoja pierwsza wizyta na forum dentystycznym! Możesz się zarejestrować
aby tworzyć nowe wpisy. Kliknij "Zarejestruj się" - powyżej, aby dołączyć do naszej społeczności. Przeglądaj nasze posty wybierając interesującą cię kategorię. Forum dzieli się na specjalistów i osoby bardziej lub mniej związanych z branżą stomatologiczną.
Mam 16 lat i 29.czerwca zabieg usuwania zatrzymanej 8mki. Chcialabym sie dowiedziec co mnie czeka. Poczawszy od znieczulenia az po szycie. Przesylam zdjecie rtg tego zeba.
1) Podpisanie zgody na zabieg (przez opiekuna)
2) Znieczulenie
3) Nacięcie dziąsła
4) Zniesienie (rozwiercenie) kości nad zębem
5) Dłutowanie zęba, lub rozwiercenie zęba gdy nie można wydłutować w całości
6) Wyłyżeczkowanie zębodołu - toaleta rany
7) Opatrunek (z lub bez zaszycia)
Później - usunięcie szwów oraz wizyta kontrolna (gdy lekarz tak zadecyduje)
Jakie mogą być konsekwencje nie usunięcia takiej zatrzymanej ósemki? Obawiam się, że mogę mieć coś takiego ale panicznie boje się wyrywania zębów (złe wspomnienia po chirurgicznym usunięciu -6
Usunięcie szóstki? A to dlaczego?
Nie każdy zatrzymany ząb daje objawy - dlatego konsekwencję mogą być różne. Od ich braku - po stany zapalne, ból, stłoczenia zębowe itp.
6 była ukruszona dość znacznie, umieszczono w niej tlenek cynku następnie plombę światłoutwardzalną potem pojawił się niemiły zapach który wyczułam. Usłyszałam od dentysty "cement wszedł w dziąsło" kolejny tlenek cynku i ponowne plombowanie. Po kilku miesiacach dalej ten zapach i na dodatek ból tak jakby kości pod zębem. Otwarcie zęba, diagnoza zgorzel, rtg, antybiotyk i skierowanie do chirurga na ekstrakcje bo korzenie były poskręcane. Po usunięciu u chirurga który nawrzeszczał na mnie i puścił do domu z krwotokiem mam już naprawdę poważne obawy przed wyrywaniem kolejnych zębów
od strony pacjenta powiem że to nic strasznego, ja swojej ósemki nie miałam praktycznie wogóle odrobinka na wierzchu urkruszona została a reszta w dziąśle i do przeżycia, wszystko w znieczuleniu przecież - może to nie miłe uczucie jedynie szarpania ale na pewno nie ma bólu
Komentarz