Czy są tu osoby mające alergię na gluten? U siebie podejrzewam, jednak czekam póki co na wizytę u lekarza i testy, widziałam ostatnio ciekawy artykuł na temat tej choroby , jak sobie radzicie ze swoją alergią? To bardzo ciężkie?
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Alergia na gluten?
Zwiń
X
-
Ja mam i powiem Ci cięzko jest zdobyć jedzenie bez glutenu a co dopiero suplementy. Jak bolały mnie zęby i nic przegryź nie mogłam to tylko nutramil okazał się być bez glutenu . Bardzo dobrze ze olimp wyprodukował coś takiego.. czym możemy zastąpić pełny zdrowy posiłek.Ostatnio edytowany przez Selma; 25.07.2016, 20:58.
-
ta alergia to bardzo podstępna sprawa. Ja nigdy na nic nie byłam uczulona, a 3 lata temu zaczęły mi się pojawiać na dłoniach i plecach oraz ramionach dziwne krosty, pękająca skóra itd. robiłam testy i podobno to właśnie to, tylko to nie typowa alergia a nadwrażliwość na gluten, czyli łagodniejsza postać. nie ma na tą alergię za wiele rozwiązań, poza tym że trzeba przestać spożywać gluten - który jest wszędzie także nie jest to proste do wyleczenia.
Komentarz
-
Alergia na gluten zdarza się obecnie coraz częściej. Na pewno warto zwrócić uwagę na wszelkie niepokojące objawy, jak notoryczne wzdęcia, biegunki lub zaparcia, bóle brzucha, ale także problemy skórne. To może świadczyć o problemach z przyswajaniem glutenu. W razie występowania tego typu symptomów najkorzystniej jest zrobić odpowiednie badania pod kątem, np. zbadania poziomu przeciwciał IgG - dobra diagnoza, to wstęp do właściwego leczenia. W Genom otrzyma się nie tylko wynik badania, ale właśnie konkretne zalecenia terapeutyczne.
Komentarz
-
U nas dzieci tez niestety mają taką alergię na gluten i na początku byłam przerażona tym, że będzie problem z przygotowywaniem posiłków. Ale w internecie można znaleźć wiele ciekawych przepisów na dania bezglutenowe. Ostatnio często gości u nas na przykład ten omlet . na blogu wiele ciekawych przepisów
Komentarz
Komentarz