Taki temat - muszę wreszcie kupić vana do mojej jednoosobowej firmy. Zdolność kredytową mam a tym samym i z leasingu mogę skorzystać. I właśnie zastanawiam się czy kupić ten samochód na kredyt czyt wziąć w leasing. Która opcja jest tańsza w przypadku jednoosobowej działalności gospodarczej? Z leasingiem przemawia ewidentnie jedna rzecz gdyby komornik miał chrapkę na auto: co prawda na razie nie mam długów i nie zamierzam mieć ale w biznesie nigdy nic nie wiadomo. Ja wiem że wiele zależy od konkretnej oferty banku lub firmy leasingowej ale generalnie która opcja jest tańsza?
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Kredyt czy leasing
Zwiń
X
-
Jeśli wziąć pod uwagę ile realnie zapłaci się za kredyt a ile za leasing, zakładając niezmienność Pańskiej zdolności finansowej, to leasing wypada lepiej o ok. 10-15%. Leasing pozwala bowiem więcej wydatków zaliczyć w koszty działalności i o wiele szybciej niż kredyt - działa tu tarcza podatkowa. () Nawet szykowane zmiany dotyczące leasingu nie będą dotyczyły Pana bo chodzi o samochód dostawczy...a jeśli to van osobowy to, jeśli nie przekroczy jego wartość realnie 150 000 zł, to warto postawić na leasing, nie obawiając się nadchodzących zmian:
Komentarz