Cześć. Od dzisiejszego popołudnia jestem kłębkiem nerwów. Okazało się że pomiędzy dolną prawą 3 i 4 wyrasta mi nowy ząb. Nie ma dla niego miejsca w mojej szczęce więc "gość" wypchnął mi dziąsło do środka. Mam teraz niemałą twardą gulę;/ Co w takich przypadkach jest robione ? Czy czeka mnie chirurg szczękowy ? ((((((((
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Nowy ząb walczący o miejsce! (17 lat)
Zwiń
X
-
Skąd wiadomo, że to wychodzi ząb? Czy było wykonane zdjęcie rtg? Czy widział to lekarz?
Jeśli to ząb to postępowanie zależy od sytuacji w jamie ustnej, od tego czy i jakie zęby są obecne w łuku zębowym, czy jest to ząb dodatkowy- nadliczbowy (rzadko) czy jest to tzw ząb zatrzymany (czyli prawidłowy ząb który nie miał miejsca aby pokazać się w jamie ustnej).
Jeśli w jamie ustnej miejsca nie ma, to albo usuwa się ząb który próbuje wyrosnąć, albo usuwa się ząb stojący już w łuku zębowym, a przy pomocy aparatu ortodontycznego wprowadza się ten nowo wyrzynający się ząb. Wszystko zależy od stanu obecnego. Konieczne jest policzenie i sprawdzenie wszystkich zębów (czy po drugiej stronie łuku zębowego nie ma podobnej sytuacji), zdjęcie rtg. Chirurg szczękowy czy stomatologiczny też może być delikatny, więc nie ma co się
-
Źle napisałam poprzednio. Ząb jest z prawej, między 4 a 5 (szóstką) . Po porównaniu okazuję się, że wychodzi mi dolna prawa piątka ;/ Nie wiem co ona robiła do tej pory. wiem, ze rośnie bo już z dziąsła wystaje jego czubek ;/ gorzej mnie przybija wystająca kość na dziąśle ;/
Komentarz
-
Byłam dzisiaj u ortodontki i powiedziała tak: albo aparat Damona (góra i dół, bo na górze mam bardzo krzywe)
albo usunąć operacyjnie ten ząb ale trzeba też usuwać ząb/zęby (2) z lewej strony ? Czy to ma swój cel czy mnie tylko straszy żebym kupiła aparat ?
Komentarz
-
Aparat Damona to rodzaj aparatu stałego. Systemów ortodontycznych jest bardzo dużo. Ten nazywa się Damon. Liczy się nie nazwa ale cel- wyprostowanie zębów.
Jeśli zęby są krzywe, a ten nowy ząb nie ma miejsca to można to zrobić tylko stałym aparatem ortodontycznym. Należy zaufać ortodontce. Można też spytać innego ortodonty.
Pozdrawiam
Komentarz
Komentarz