Witam, otóż od wielu lat boryka mnie problem, mianowicie moje obie dolne trójki nie chcą wyjść (o ile tam są). Parę lat temu, gdy byłem młody i głupi postanowiłem pójść do stomatologa aby usunąć je, ponieważ czułem jak od dołu wyrasta nowy ząb. Już od paru lat ząb jest w tym samym miejscu i nie chce wyjść(pod dziąsłem, jednak nie jestem przekonany czy to ząb czy jakiś zalążek lub cokolwiek inne). Nie wiem co zrobić z tym problemem, jest to jeden z większych kompleksów. Czy można go jakoś zamaskować? Słyszałem o częściowych protezach, ale nie wiem czy to dobry wybór w tak młodym wieku, plus byłby wstyd gdyby taka ów proteza wyleciała przy rówieśnikach. Z góry dziękuje za pomoc.
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Dwie dolne trójki nie wyrastają.
Zwiń
X
-
Niestety nie określiłeś dokładnie swojego wieku, a od tego zależy postępowanie.
Najprawdopodobniej wystąpiło u Ciebie zjawisko zatrzymanych zębów, tzn związki zęba znajdują się w kości ale z pewnych powodów nie doszło do ich wyrżnięcia.
Zgłoś się do stomatologa, konieczne będzie wykonanie zdjęcia RTG pantomograficznego.
Na podstawie zdjęcia lekarz oceni czy zęby mają szansę na ustawienie się w łuku, jeśli nie skieruje Cię do ortodonty. Postępowanie w takich przypadkach najczęściej obejmuje wykonanie tzw "zabiegu okienkowego", czyli chirurgicznego odsłonięcia korony zęba i ustawienia zęba w łuku przy pomocy aparatu ortodontycznego.
Możliwy jest również brak zawiązków zębów stałych, raczej rzadko występujący w przypadku kłów. Wówczas konieczne jest leczenie protetyczne obejmujące szeroki wachlarz możliwości, od mostów adchezyjnych , poprzez mosty konwencjonalne do implantów. Uzupełnienia ruchome o których wspominałeś nie są dobrym rozwiązaniem i powinny być traktowane jako uzupełnienia tymczasowe.
Komentarz