Kilka dni temu miałem wypadek w wyniku którym zacisnęła mi się szczęka i przy złym zgryzie odłamały mi się dwie dolne (1/3,1/5)jedynki i jedna dwójka(1/5), a także lekko górna trójka. Dentystka postanowiła zacząć od najgorszego zęba na który nałożyła kompozyt, utwierdzając światłem. Następne zęby (tak mi się wydaję) wystarczy wyszlifować i zakończyć kompozytem.Po pół roku mam zrobić zdjęcie panoramiczne aby sprawdzić czy jest konieczne leczenie kanałowe. Następnym problemem jest widoczne pęknięcie przy świetle szkliwa/zęba. Szczerze mówiąc jestem załamany, ponieważ mam 17 lat, a zęby ma się jedne na całe życie, nie chciałbym w tak młodym wieku zaczynać od koronek,implantów.
Pytania:
1. Co mogę zrobić by odbudować, wzmocnić zęby/ szkliwo?
2. Po zrobieniu wszystkich zębów kompozytem mam uważać to co jem?
3. Na ile mogą wystarczyć mi te wypełnienia? (miesiące-lata)
4. W przyszłości chciałbym wybielić zęby laserowo, czy jest taka możliwość jeśli ząb jest żywy,lecz dorobiony kompozytem, a także przy pęknięciu szkliwa/zęba?
5.Jeśli tak jak pisałem wyżej ząb jest uszkodzony w 1/3 i wzdłuż połowy zęba widoczna jest linia mogę założyć aparat ?
6. Co mogę zrobić aby wystarczyły mi te zęby na wiele lat?
Z góry dziękuję i proszę o szybką odpowiedź.
Pytania:
1. Co mogę zrobić by odbudować, wzmocnić zęby/ szkliwo?
2. Po zrobieniu wszystkich zębów kompozytem mam uważać to co jem?
3. Na ile mogą wystarczyć mi te wypełnienia? (miesiące-lata)
4. W przyszłości chciałbym wybielić zęby laserowo, czy jest taka możliwość jeśli ząb jest żywy,lecz dorobiony kompozytem, a także przy pęknięciu szkliwa/zęba?
5.Jeśli tak jak pisałem wyżej ząb jest uszkodzony w 1/3 i wzdłuż połowy zęba widoczna jest linia mogę założyć aparat ?
6. Co mogę zrobić aby wystarczyły mi te zęby na wiele lat?
Z góry dziękuję i proszę o szybką odpowiedź.
Komentarz