Witam, otóż mam taki problem że mam dużą dziurę w zębie (od 2-3 lat), w ostatnich dniach strasznie zaczął mnie ten ząb boleć. Boje się iść do dentysty, więc pomyślałem że mógłbym go usunąć sam. (Jest to górna szóstka). Czy nic mi się nie stanie po wyrwaniu zęba, i jak to zrobić by było ok?
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Czy można usunąć sobie zęba samemu?
Zwiń
X
-
wyrwać możesz, ale nie usuniesz jeszcze wszystkich nerwów i dopiero będzie problem, poz tym idź do dentysty, zrobi kanałowe i zaplombuje, a jak wyrwiesz to zostaniesz bez zęba i jak to będzie wyglądać a kanałowe nie boli więc się nie ma co bać, tylko lepiej iść prywatnie zamiast do rzeznika z NFZ
-
Aż mi się krew ścięła w żyłach, jak to czytałam i automatycznie zaczęły boleć wszystkie zęby.
Ja wiem, że strach przed wizytą może być paraliżujący, a właściwie strach przed bólem, ale od tego lekarz ma różnego rodzaju formy znieczulenia, żeby zmniejszyć pacjentowi dyskomfort.
Nie boisz się bólu przy samodzielnym wyrywaniu? Ok, może to tańszy sposób, ale po pierwsze ból nie do opisania, bez względu, który to ząb, po drugie mogą wyniknąć z tego przykre konsekwencje i wizyta u dentysty będzie wtedy przymusem, nie koniecznością.
Nie rób tego, przełam się i idź się zbadać.
Komentarz
-
jak byłem mały to mama mówiła, ze trzeba przywiązać nitkę do zęba, a z drugiej strony do klamki i ktoś musi mocno otworzyć drzwi a serio to bądź facet, idź do dentysty jak normalny człowiek, a nie wymyślasz, że nie chcesz iść. Lepiej żeby on Ci wyrwał profesjonalnie, niż jakbyś Ty kombinował.
Komentarz
Komentarz