Witam! Mam 21 lat, od jakiegoś roku mam białą małą plamkę na prawej górnej jedynce. Dbam o zęby, myję dobrymi pastami, uzywam listerine, nie wiem skąd się to wzięło i jaka jest przyczyna. Jak byłam u denstystki to zaprosiła mnie na czyszczenie piaskowe, z racji, że musiałabym czekać na nie kilka miesięcy postanowiłam sama wybielić zęby i tak też zrobiłam, kupiłam białą perłę w aptece i przez miesiąc wybielałam zęby. Zęby wybieliły się i zrównały się z plamką. Po 2 miesiącach znów plamka się uwidoczniła. Więc znowu zaczęłam wybielać. Nie w tym rzecz, mogę wybielać na okrągło,ale chodzi mi , żeby poznać przyczynę tego przebarwienia i wiedzieć jak to leczyć. Z tego co czytałam to może być niedobór wapnia, fluoroza lub próchnica. Jak to dokładnie stwierdzić, żebym wiedziała jak to leczyć? Będę bardzo wdzięczna.
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
białe przebarwienie
Zwiń
X
-
Tak jak Pani wymieniłą - przyczyn może być kilka.
Początkowa faza próchnicy to macula alba - czyli BIAŁA PLAMA - powstająca w wyniku ODWAPNIENIA tkanek zęba.
Jeśli została wykluczona fluoroza (małe stężenie fluoru w wodzie pitnej, diecie), można stosować fluorkowanie i pasty z fluorem.
Pasty wybierlające mogą niszczyć szkliwo i osłabiać zęby. Proszę pamiętać że naturalny kolor zdrowych zębów to odcień kości słoniowej.
Komentarz