Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Implanty - protetyka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• jakubek
    odpowiedział(a)
    Dla kogoś kto dba o zęby cena nie gra roli. Nieważna jest wtedy cena jaką będzie trzeba dać za . Dla takiej osoby to po prostu konieczność.

Zostaw komentarz:

• kazio
    odpowiedział(a)
    Ja nie polecam łączenia mostu . drogo wtedy to wszystko wychodzi

Zostaw komentarz:

• VIP DENTAL.pl
    odpowiedział(a)
    Jest wielu zwolenników ( w tym ja osobiście) łączenie koron zębów na implantach, czyli tzw. koron zblokowanych, ponieważ badania dowodzą że taka konstrukcja jest bardziej stabilna. Czyszczenie zębów jest faktycznie męczarnią w takich przypadkach.
    Co do zakrywania dziąseł porcelaną to czasem wykonuje się takie rzeczy by zamaskować zanik kostny. Niewątpliwie z punktu widzenia higieny lepiej gdy jest tam swobodny dostęp. Jednak trzeba się liczy wówczas z tym że podczas jedzenia, część pokarmu wchodzi pod tę konstrukcję.
    Często trzeba wybierać między komfortem a trwałością i dobrze jak pacjent jest w te wybory zaangażowany, żeby nie był potem zaskoczony.
    Jeśli dziąsła są zbyt mocno przykryte porcelaną to krwawienie może występować jako następstwo stanu zapalnego dziąseł. Trzeba używac nici dentystycznej Super floss Oral B. Jest ona pogrubiona i dobrze się sprawdza.
    Proszę także o tych problemach poinformować lekarza prowadzącego, być moze da się zmienić coś w konstrukcji.

Zostaw komentarz:

• misiek75
    rozpoczął temat Implanty - protetyka

Implanty - protetyka

Dzień dobry

Jestem po raz pierwszy na forum i bardzo proszę o poradę. Z góry przepraszam za niefachową terminologię. Moja sytuacja wygląda następująco:

Założyłem implanty: w pierwszym miejscu 2 implanty w miejsce 2 zębów (ząb 5 i 6 na górze z lewej strony), w drugim miejscu 3 implanty w miejscu 3 zębów (ząb 5,6 i 7 na dole z lewej strony)

Implanty przyjęły się bez problemu jednak wg mnie problem zaczął się przy protetyce i tego będą dotyczyć moje pytania:
    1. Zarówno na 3 implantach jak i na dwóch umieszczono protetykę w postaci mostów. Proszę o informację czy są jakieś powody, żeby tak robić? Mam 8 lat jednego implanta i nie mam problemów z czyszczeniem a w przypadku mostów wykonanych tak jak u mnie czyszczenie staje się męczarnią.
    2. Implanty zostały tak obudowane porcelaną, że nachodzi ona na dziąsła. Czy zakrywanie dziąseł jest zdrowe? Masowanie dziąseł za pomocą szczoteczki czy irygatora staje się niemożliwe. Dodatkowo za porcelanę dostaje się jedzenie a wyczyszczenie tych miejsc jest niemożliwe nawet za pomocą irygatora. Czy może to być powodem bólu w okolicach implantów oraz krwawieniem z tych okolic?

Pozdrawiam
    Robert
Pracuję...
X