Witam,
mam problem związany z uzupełnieniem miejsca po wyrwanej górnej czwórce(zepsuty korzen).
Sytuacja wygląda tak, że czwórka została usunięta ok.miesiąc temu, obecnie czekam aż dziąsło w tym miejscu wygoi sie do końca i po konsultacjach dentystycznych planuję umieścić w tym miejscu koronkę 3punktową(most).
stan zębów sąsiadujących:
3 - zupełnie zdrowa,bez wypełnien
5 - nieleczona kanałowo, wypełnienia kompozytowe światłoutwardzalne
6 - przeleczona kanałowo, wypełnienia kompozytowe światłoutwardzalne
Proszę o wskazówki w następujących kwestiach:
1. Czy lepiej oprzeć most na oszlifowanych 3i5 czy na oszlifowanych 5i6(z dowieszką z przodu) ??
2. Czy 5 musi zostać przeleczona kanałowo przed założeniem mostu ??
Jesli coś źle opisałem to proszę o info - doprecyzuję.
z góry bardzo dziekuję za podpowiedzi lub ewentualne sugestie innych rozwiązań tej nieciekawej sytuacji.
mam problem związany z uzupełnieniem miejsca po wyrwanej górnej czwórce(zepsuty korzen).
Sytuacja wygląda tak, że czwórka została usunięta ok.miesiąc temu, obecnie czekam aż dziąsło w tym miejscu wygoi sie do końca i po konsultacjach dentystycznych planuję umieścić w tym miejscu koronkę 3punktową(most).
stan zębów sąsiadujących:
3 - zupełnie zdrowa,bez wypełnien
5 - nieleczona kanałowo, wypełnienia kompozytowe światłoutwardzalne
6 - przeleczona kanałowo, wypełnienia kompozytowe światłoutwardzalne
Proszę o wskazówki w następujących kwestiach:
1. Czy lepiej oprzeć most na oszlifowanych 3i5 czy na oszlifowanych 5i6(z dowieszką z przodu) ??
2. Czy 5 musi zostać przeleczona kanałowo przed założeniem mostu ??
Jesli coś źle opisałem to proszę o info - doprecyzuję.
z góry bardzo dziekuję za podpowiedzi lub ewentualne sugestie innych rozwiązań tej nieciekawej sytuacji.
Komentarz