Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Endodoncja-wypełnianie kanałów
Zwiń
X
-
też słyszałem, że to są . Czy ktoś może się o nich wypowiedzieć?Zamieszczone przez VIP DENTAL.pl Zobacz postaJa nie wiem ale można spytać u dr Borczyka albo dentim.pl dr Fąferko albo dr Duda w Katowicach, może będą wiedzieć
Zostaw komentarz:
-
Ja nie wiem ale można spytać u dr Borczyka albo dentim.pl dr Fąferko albo dr Duda w Katowicach, może będą wiedzieć
Zostaw komentarz:
-
Heh... widzę, że ktoś mi się podpiął pod temat
.
Ja natomiast, chciałbym jeszcze o coś zapytać.
Czy wie ktoś może, gdzie na Śląsku można przeprowadzić zabieg autotransplantacji?
Pozdrawiam
Zostaw komentarz:
-
endodoncja
Witam
Proszę o radę w sprawie kanałowo leczonej szóstki. Kiepska jest bo nie ma jednej ściany. Kilka lat temu była leczona kanałowo, po czym u innego dentysty przeleczono (nie wiem czy nie przekręcę) "pod mikroskopem" czwarty kanał. Zapłaciłam kilkaset złotych. Ząb czasem bolał, ale rzadko. Dentysta, który leczył czwarty kanał mówił, że czasem mogę ząb czuć na zmianę pogody :wow: i rzeczywiście czasem czułam. Zastanawiam się czy nie zostałam naciągnięta. Niestety od kilku dni boli mnie mocno, co robić. Czy da się jeszcze uratować ząb? Nie chcę go usuwać bo nie mam już dwóch szóstek i brakuje mi ich. Zauważyłam, że od momentu kiedy biorę hormony tarczycy mam słabsze zęby, czy może to mieć związek?
Zostaw komentarz:
-
Pewno dałoby się ale to trzeba by pytać kogoś kto się takimi zabiegami zajmuje.
Zostaw komentarz:
-
Kanałowe razem z zamknięciem perforacji na jednej wizycie?
Ten "sztyft" to podbudowa jakaś?
W sumie zastanawiam się też nad możliwością autotransplantacji sąsiadującej ósemki w to miejsce. Dałoby się to zrobić?
Zostaw komentarz:
-
W zasadzie to kanałowe powinno się dać zrobić na jednej wizycie. Potem obserwacja i po trzech miesiącach "sztyft" i korona.
Zostaw komentarz:
-
Właśnie zwrot pieniędzy, bo leczyć tam nawet za darmo już się raczej nie zamierzam.
Czy da się przewidzieć ile czasu, lub wizyt mogłoby potrwać takie leczenie?
Zostaw komentarz:
-
Z plombą ząb może się złamać - jest słabszy.
Reklamacje zawsze można złożyć. Tylko co to da. Jesli lekarz uważa, że leczenie jest zakończone to lepiej tego nie zrobi. Chyba, że zwrot pieniędzy.
Zostaw komentarz:
-
Zastanawiam się po co tak oszukiwać, żeby kanałów nawet nie wypełnić.
Może powinienem złożyć reklamację?
A plomba w tym przypadku nie wystarczy, trzeba koniecznie koronę?
Zostaw komentarz:
-
Nie jestem na 100% pewien perforacji ale skoro lekarz mówił o założeniu MTA to coś może być na rzeczy. Zdjęcie rtg to tylko zdjęcie (płaskie). Być może że część tej "białej plamy to MTA. Nie wiem.
Pozostawienie zęba w takim stanie jest ryzykowne. Moze przetrwać dwa lata, a może po tygodniu da się we znaki. Nie powinno się zwlekać zbyt długo bo w kanałach jest pełno bakterii.
Jesli leczenie powiedzie się, to taki ząb bedzie trzeba zabezpieczyć dobrej jakości koroną porcelanową. Wtedy szanse na jego długie "życie" będą spore. Niestety rokowania w medycynie opierają się na statystyce i nikt konkretnie konkretnemu pacjentowi nie może obiecać że wszystko będzie OK. Bywa, że taki ząb służy dożywotnio. Oczywiście koronę po 10 latach należy zmienić jak opony w samochodzie.
Zostaw komentarz:
-
Na zdjęciu sprzed leczenia nie widzę tej perforacji.
Właściwie, skoro MTA daje kontrast na zdjęciu, to chyba byłoby widać, gdyby perforacja była zamknięta, zgadza się?
Ciekaw jestem, ile mógłby służyć taki ząb zakładając, że tym razem leczenie zostanie przeprowadzone prawidłowo.
Da się mniej więcej określić, ile mam czasu na podjęcie leczenia i kiedy ew. nieleczony ząb może się "odezwać"?
Zostaw komentarz:
-
Pozostawienie zeba w ten sposób może skończyc się koniecznością jego usunięcia.
Najlepiej poszukac w swojej okolicy na w zakładce "adresy praktyk", które profesjonalnie zajmują się leczeniem kanałowym.
Ząb moim zdaniem nadaje się do uratowania. Perforacja może być problemem, który zmniejsza rokowania ale nie przekreśla szansy na uratowanie zeba.
Czy perforacji dokonał lekarz czy tez jest ona następstwem próchnicy trudno będzie ocenić.
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: