Według lekarza leczenie jest już zakończone, ząb zaplombowany.
Wydaje mi się nawet, że przed rozpoczęciem leczenia perforacji nie było, więc podejrzewam tu również winę lekarza.
Zastanawiam się co zrobić w tej sytuacji, czy to z zębem, czy z tym "dentystą". Jakieś rady?
W razie czego jakie są szanse na wyleczenie tego zęba, ile to może kosztować i jakie mogą być konsekwencje pozostawienia tego jak jest?
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Endodoncja-wypełnianie kanałów
Zwiń
X
-
Niestety zdjecie rtg to tylko zdjęcie rtg. Zdjęcia nie leczymy, leczymy pacjenta ,ALE wg. mnie w tym zębie należy wykonac leczenie kanałowe. Tzn wyczyścić i wypełnić kanały. Wydaje mi się, że jest tam jeszcze inny problem ale tego nie jestem pewien. Problemem tym jest prawdopodobna perforacja dna komory, czyli "dziura" w miejscu rozwidlenia korzeni. Oczywiście można to stwierdzić pod mikroskopem. Może lekarz rozpoczął leczenie od założenia MTA na perforację (tak się robi), a potem dokończy kanałowe.
Ale na 100% nie jest to zakończone leczenie.
Zostaw komentarz:
-
Ok, w załączniku przesyłam zdjęcie rtg zęba.
Co ciekawe, na moją prośbę o przesłanie mi zdjęcia przez dentystę, dostałem zupełnie inne (nie moje) zdjęcie, więc zrobiłem je na własną rękę.
Dentysta twierdzi, że kanały są wypełnione jakimś materiałem na bazie mta.
Co o tym sądzicie, da się tego zęba jeszcze w ogóle uratować?
Mile widziane wszelkie sugestie.Załączone pliki
Zostaw komentarz:
-
Proszę przesłać rtg to będziemy mogli się odnieść. Istnieje możliwość, że materiał jakiego używa lekarz nie daje kontrastu w rtg ale nie wiem co to byłby za materiał.
Zostaw komentarz:
-
Mam rozumieć, że jeżeli dentysta wmawia mi, że leczenie kanałowe jest zakończone, kanały są wypełnione, a na zdjęciu tego nie widać, to prawdopodobnie mnie oszukuje?
Jakie mogą być konsekwencje tak przeprowadzonego "leczenia"?
I co można zrobić w tej sytuacji?
Zostaw komentarz:
-
Po pierwsze: Materiał MTA nie znajduje zastosowania do samodzielnego wypełniania systemu kanałów korzeniowych.
Po drugie: Materiały do wypełniania kanałów korzeniowych muszą dawać kontrast na RTG.
Zostaw komentarz:
-
Endodoncja-wypełnianie kanałów
Witam,
czy w leczeniu kanałowym normalne/możliwe jest wypełnienie kanałów materiałem MTA lub czymś podobnym, którego nie widać na zdjęciu RTG?
Jeżeli tak, to jak sprawdzić poprawność takiego leczenia?
PozdrawiamTagi: Brak
Zostaw komentarz: