Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Endodoncja-wypełnianie kanałów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• magus
    odpowiedział(a)
    Według lekarza leczenie jest już zakończone, ząb zaplombowany.
    Wydaje mi się nawet, że przed rozpoczęciem leczenia perforacji nie było, więc podejrzewam tu również winę lekarza.
    Zastanawiam się co zrobić w tej sytuacji, czy to z zębem, czy z tym "dentystą". Jakieś rady?
    W razie czego jakie są szanse na wyleczenie tego zęba, ile to może kosztować i jakie mogą być konsekwencje pozostawienia tego jak jest?

Zostaw komentarz:

• VIP DENTAL.pl
    odpowiedział(a)
    Niestety zdjecie rtg to tylko zdjęcie rtg. Zdjęcia nie leczymy, leczymy pacjenta ,ALE wg. mnie w tym zębie należy wykonac leczenie kanałowe. Tzn wyczyścić i wypełnić kanały. Wydaje mi się, że jest tam jeszcze inny problem ale tego nie jestem pewien. Problemem tym jest prawdopodobna perforacja dna komory, czyli "dziura" w miejscu rozwidlenia korzeni. Oczywiście można to stwierdzić pod mikroskopem. Może lekarz rozpoczął leczenie od założenia MTA na perforację (tak się robi), a potem dokończy kanałowe.

Ale na 100% nie jest to zakończone leczenie.

Zostaw komentarz:

• magus
    odpowiedział(a)
    Ok, w załączniku przesyłam zdjęcie rtg zęba.
    Co ciekawe, na moją prośbę o przesłanie mi zdjęcia przez dentystę, dostałem zupełnie inne (nie moje) zdjęcie, więc zrobiłem je na własną rękę.
    Dentysta twierdzi, że kanały są wypełnione jakimś materiałem na bazie mta.
    Co o tym sądzicie, da się tego zęba jeszcze w ogóle uratować?
    Mile widziane wszelkie sugestie.
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• VIP DENTAL.pl
    odpowiedział(a)
    Proszę przesłać rtg to będziemy mogli się odnieść. Istnieje możliwość, że materiał jakiego używa lekarz nie daje kontrastu w rtg ale nie wiem co to byłby za materiał.

Zostaw komentarz:

• magus
    odpowiedział(a)
    Mam rozumieć, że jeżeli dentysta wmawia mi, że leczenie kanałowe jest zakończone, kanały są wypełnione, a na zdjęciu tego nie widać, to prawdopodobnie mnie oszukuje?
    Jakie mogą być konsekwencje tak przeprowadzonego "leczenia"?
    I co można zrobić w tej sytuacji?

Zostaw komentarz:

• VIP DENTAL.pl
    odpowiedział(a)
    Po trzecie: MTA daje kontrast na zdjęciu.

Zostaw komentarz:

• lek.dent.Ania
    odpowiedział(a)
    Po pierwsze: Materiał MTA nie znajduje zastosowania do samodzielnego wypełniania systemu kanałów korzeniowych.
    Po drugie: Materiały do wypełniania kanałów korzeniowych muszą dawać kontrast na RTG.

Zostaw komentarz:

• magus
    rozpoczął temat Endodoncja-wypełnianie kanałów

Endodoncja-wypełnianie kanałów

Witam,
    czy w leczeniu kanałowym normalne/możliwe jest wypełnienie kanałów materiałem MTA lub czymś podobnym, którego nie widać na zdjęciu RTG?
    Jeżeli tak, to jak sprawdzić poprawność takiego leczenia?
    Pozdrawiam
Pracuję...
X